Min älskade Salza finns inte längre hos oss.

Min once-in-a-lifetime-hund som aldrig kan ersättas av någon annan. Hon har en speciell plats i mitt hjärta och även om där finns plats för många andra hundar så kommer hon alltid att ta störst plats.

Hon fick på grund av sjukdom avsluta sitt liv 2 dagar före sin 12-årsdag, och än i dag så vill mitt hjärta brista så fort jag tänker på henne. 

 

Salza är mycket välmeriterad, läs mer om hennes meriter under resp. rubrik.

LYDNADSPROV
RALLYLYDNAD
BRUKSPROV
VILTSPÅR
UTSTÄLLNING
MH-beskrivning

Salza erövrade titeln Svensk Lydnadschampion i september 2009
och hon blev Årets Lydnadsspringer år 2008 och år 2009

    
Född 5 april 2006   S33118/2006   Stamtavla   Friröntgad Grad B
Ögonlyst UA 21/3-09

Och så för skojs skull... Salzas stjärntecken är Väduren >>>>

 Här står senaste nytt överst....  

 

16 SEPTEMBER 2013

Det blir nog inte så mycket mer skrivet här i Salzas dagbok tror jag. Jag uppdaterar däremot bloggen ganska så ofta, där kan man läsa om allt (nästan) som händer i vår vardag. 

Och så är det ju så att vi fått tillökning också, Kvistagrans Jippie finns numera i våra liv och det är hans dagbok som kommer att uppdateras lite mer kontinuerligt så småningom. 

Men Salza är inte helt och hållet pensionär ännu. Vi har inte fått så mycket gjort i år på tävlingsfronten, men nästa år hoppas jag att vi är redo för nya äventyr. 

Men rapporter om Salzas och mina aktiviteter finns som sagt i Bloggen.

 

1 JANUARI 2013

Ett nytt år står för dörren och vad det innebär vet vi ännu inte. Vi har planer, storslagna planer men än så länge är dom mycket osäkra så därför berättar jag inte mer än så nu. 

Jag kan i alla fall avslöja att vi ska fortsätta tävla rallylydnad, och nu i avancerad klass. Högerhandlingen är ju ett stort problem för både Salza och mig, antagligen störst för mig, men inte ska det på något vis vara oöverkomligt att lösa det problemet. Maj är den månad då vi planerat att göra första försöket, vi får väl se om den planen håller.

Här uppe i södra norrland är det ju vinter långt in i april om vi har lite otur, så lusten och energin att träna finns ännu inte. Men erfarenheten säger ju att bara de tyngsta vintermånaderna är över så kommer säkert både energin och lusten att träna tillbaka.

Rallylydnadsmomenten kan man ju med fördel träna inomhus också, men då är det ju problemet med den tappade träningslusten hos matte förstås. Men å andra sidan är det alltid så under vintern och det har inte hindrat oss från att uppnå våra mål tidigare, så det fixar sig nog denna gången också.  

 

SEPTEMBER 2012

Nu är vi framme i mitten av september och på hundfronten lär det inte hända så mycket mer i år. Vi har tävlat rallylydnad 6 ggr och erövrat ytterligare 2 titlar - RLD N och RLD F. 

Tre tävlingar i nybörjarklass och tre tävlingar i fortsättningsklass, och ett kvalificerande resultat varje gång. Utan att förringa någon annans insats så måste jag ju tillstå att för vår del har det inte varit jättesvårt att uppnå de här resultaten. Salza är trots allt lydnadschampion och har en bra grundlydnad och då är inte rallylydnaden i de lägre klasserna jättesvår. 

Nästa år satsar vi förstås på nästa klass - avancerad klass - och då blir det värre. Där lär vi istället ha nackdel av vår tidiga idoga lydnadsträning, men skam den som ger sig. 

Men då måste vi behärska det här med högerhandling och det är svårt det... för oss i alla fall. Att lära oss att utföra alla moment på höger sida, det blir en svår nöt att knäcka för både Salza och mig.... 

 

MIDSOMMAR 2012

Nu är vi mitt i sommaren och vi har inte gjort så väldans mycket i år heller. 

Men vi har i alla fall varit ute på 3 rallylydnadstävlingar och på de 3 starterna skaffat oss kvalificerande poäng så att vi nu får tävla i fortsättningsklassen. Poäng o placeringar kan ni se under rubriken Rallylydnad här ovan.

Det är inte helt enkelt med rallylydnad, trots att det ofta kan se så ut när man står som publik och tittar. Och det är inte alls nån fördel att ha en lydnadschampion att jobba med. Det finns mycket som måste "läras om" och det är inte det enklaste alla gånger. 

Men nu ska vi tävla första gången i fortsättningsklass om ett par veckor, det ska bli kul att se hur det går. Lite nya moment och så den svårigheten att man jobbar med lös hund. Fast det borde ju inte vara nån svårighet i och för sig, men man vet aldrig förrän man testat.  

 

ÅR 2012

År 2011 blev inget aktivt år för oss. Träningsmotivationen och tävlingslusten var totalt försvunna, och vi får väl betrakta det som ett viloår.

Nu är det april 2012 och vi har slagit in på en ny bana. Jag har äntligen erkänt för mig själv att vi har tävlat färdigt vad det gäller lydnadsproven, men vi har börjat träna/tävla rallylydnad, och det är verkligen skojigt. 

Där har vi många utmaningar att kämpa med, och det är bara att inse att det inte alltid är en fördel att ha en lydnadschampion att jobba med. Många saker är så väl befästa att det är som att flytta ett berg när man vill förändra ett visst utförande, men jag gillar ju utmaningar så det ska nog bli bra när det blir färdigt. 

Den 14 april i år gjorde vi debut på en rallylydnadstävling, och det gick över förväntan gick bra. 93p av 100 möjliga och en bra placering bland 40 tävlande. 

Nu är grunden lagd, nu är det bara att jobba vidare. 

 

År 2011.... och ett nytt år... igen. 

I april i år fyller Salza 5 år, och det är i år det ska ske, om det nu är något som ska ske

************************

Idag är det den 7:e januari
och vi har ca 1 meter snö utanför fönstren. Det känns lite långt fram att tänka tävling, men å andra sidan så går ju tiden alltid så fort. Och i år ska vi ut och tävla igen. Salza är ju i sin allra bästa ålder nu, och hon har fortfarande mycket att ge på tävlingsplanen. Det gäller bara att hennes matte skärper till sig och tar tag i saker och ting.

Och nu när jag sitter här och planerar så tänker jag mig att vi ska tävla i första hand lägre sök, i andra hand elitlydnad och i tredje hand lägre spår. 

Det finns inte så många sök- och spårtävlingar inom överkomligt avstånd, så för att hålla oss lite på hugget och inte tappa greppet, så får vi "fylla ut" med lydnadsprov. Efter lydnadschampionatet har det varit megasvårt med motiveringen där, men jag ska i alla fall försöka ta tag i det en gång till. 

Salza älskar ju att träna och jobba så det hela hänger som vanligt enbart på mig och min motivation. 

Jag har gjort en förteckning över de tävlingar som finns i det egna distriktet och i granndistriktet (OBS! att jag INTE kommer att anmäla till alla dessa!!!) och sedan får vi se vilka vi fastnar för. Jag tycker ju att det är lite roligt att åka en bit och tävla där vi inte känner till varken platsen eller domaren. Men å andra sidan så kostar det en massa pengar med långresor också.... men vi får se.  

Ja, det är de planer som finns dag, nästa vecka kanske det har ändrat sig, men det får vi se då.... 

************************************
 **********************

Nu skriver vi år 2010, och i april detta år fyller Salza 4 år.

********************

Början av november 2010

Näe, det blev inget gjort i år. Ytterst lite träning och ingen tävling alls. Det enda vi egentligen tränat är sök, och det har gått bra. Anmälde till ett par söktävlingar, men startade inte. Och det berodde till största delen på min dålig rygg, men motivationen är/var inte vad den borde vara heller. 

Vi har flyttat till lägenhet under hösten, och det har tagit en massa ork och energi också. Det innebar mer jobb för min del än vad jag hade räknat med....     och då blir det ju fritidsaktiviteterna som får sitta emellan.

Jag får försöka motivera mig till att ta nya tag nästa år.... 

 

Slutet av maj 2010

Nej, på tävlingsfronten verkar det inte hända något alls här i år. Motivationen för att tävla lyser med sin frånvaro och det är väl tveksamt om den alls kommer att infinna sig. 

Vi tränar ju sök, och det går bra. Salza är i stort sett tävlingsklar där (tror jag), och hon fixar även de lydnadsmoment som krävs för lägre klass. Men så var det ju det där med motivationen hos matte då.... 

Elitlydnaden har vi i stort sett övergivit. Fast det finns en liten tanke att kanske, nån gång i framtiden, starta henne där igen. Så vi jobbar lite med de där momenten där hon är lite för slarvig för att få bra betyg. Hon gör ju alla moment hyfsat bra, en del till och med riktigt bra, men slarv kostar ju poäng. 

Men varje gång när vi tränar, så inser jag att Salza har mycket, mycket mer att ge.... så vi får väl se hur saker och ting utvecklar sig framöver. 

 

Mars 2010

Ja, Salza kopierar återigen förra året   Igår fick vi besked om att hon utsetts till 

ÅRETS LYDNADSSPRINGER 2009

vilket innebär att hon får behålla vandringspriset ytterligare 1 år. 

***********************

Året började "som vanligt" kan jag nästan skriva nu.

Idag (6/2) på SSRK:s Sundsvallssektions årsmöte tilldelades Salza återigen Attigårdens Hederspris, och nu för år 2009. Detta är ett pris som delas ut till Sundsvallssektionens Bästa Lydnadshund under det gångna året. 

******************

I ärlighetens namn så känns det som att vi nu, i och med lydnadschampionatet, nått vårt huvudsakliga mål.

Och det i sin tur betyder att jag har mycket vaga planer inför det kommande tävlingsåret. Jag trodde att det skulle ta både lång tid och stor möda att nå det där championatet... men liten Salza förnekar sig ju aldrig ... det behövdes bara fyra tävlingar. 

Så nu står jag där, och vet inte riktigt vad vi känner för framöver. Ja, Salza känner ju förstås för i stort sett allting... kruxet är väl att hennes matte också måste känna för det vi ska göra, annars blir det nog inte så bra. 

I skrivande stund, den 3 februari, har jag ingen som helst motivation till något alls... vi får väl se om motivationen kanske vaknar till liv samtidigt som våren gör sig påmind.

Salza är ju alldeles för ung för att bli pensionär, och nu närmar hon sig ju dessutom sin allra bästa ålder.

 

ÅR 2009 och i år blir Salza 3 år.

December 2009
Nu är år 2009 snart slut, och det är dags för en sammanfattning för vår del.  

Och det är ganska så enkelt att göra den sammanfattningen i år.

 Salza har tagit sitt Lydnadschampionat, och det är vad vi har åstadkommit under året. Som vanligt gick det bort flera månader pga löp och skendräktighet, men sedan kom ju championatet, och därefter har vi haft lite svårt att motivera oss att göra något mer. 

Fast ett Lydnadschampionat är väl ett fullt tillräckligt års-resultat kanske man kan tycka. 

Nästa år får vi se vad vi tar oss för. Planerna är många, men ännu inte så speciellt bestämda... 
Oavsett vad vi väljer att ägna oss åt så måste vi (jag) hitta motivationen igen, annars blir det inte något alls gjort.  


Men nu går vi i ide över vintern, och kommer åter med nya, friska krafter när det nya året är här.

 

September 2009

Fem veckor och fyra tävlingar behövdes det.... och nu är Salza Svensk Lydnadschampion!

Den 30/8 och den 6/9 erövrade hon ytterligare två 1:a pris och har nu rätt att titulera sig SLCH.

Även om jag vet att Salza har en kapacitet lite utöver det vanliga, så trodde jag aldrig att det skulle gå så "lätt" att nå vårt mål.

Men Salza är en klippa, gör alltid det jag ber henne om, och nu får vi dessutom betalt för att jag lagt så stor möda på att ordentligt grundlägga alla moment... innan vi gav oss ut på tävlingsplanen.

 

Augusti 2009

Efter en eländig vår med löpning och efterföljande skendräktighet så har vi äntligen kommit ut på tävlingsplanen.

Den 31 juli 2009 gjorde vi debut i elitklassen.
Det blev ett 2:a pris med 238,5 poäng.  Det var en strulig tävling, och Salza slarvade bort massor av poäng.

Men den 15 augusti gjorde vi ett nytt försök, och nu blev det ett 1:a pris och dessutom klassvinst.
272,5 p skrapade vi ihop trots en lite oengagerad insats. Hon är duktig, lilla Flygmyran!

 

Året började trevligt!

I början av februari fick jag besked att Salza erövrat Springerklubbens vandringspris 
Årets Lydnadsspringer 2008.

Jättekul...!  Hon erövrade priset på 62p, tvåan hade 48p.

******

På SSRK:s Sundsvallssektions årsmöte den 7 februari tilldelades vi återigen
 Attigårdens Hederspris till Årets bästa lydnadshund 2008

Salza tog det priset förra året också, men nu har vi ju tävlat i klass 3 och då är det svårare att erövra priset, men hon lyckades ändå. Hon är riktigt, riktigt duktig den lilla Flygmyran!

*******************************

Ja, nu börjar hon bli vuxen, lilla Flygmyran. I april blir hon 3 år, och visst har hon hunnit med en hel del trots sin ringa ålder?

Hon övertygar mer och mer ju äldre hon blir, hon är verkligen precis en sådan hund som jag önskade mig! Och i år ska hon bli Svensk Lydnadschampion tänkte jag.... 

Sedan har vi lite andra planer också, men vi får se hur saker och ting utvecklas. 

Det blir väl lite rapporter från våra aktiviteter både här och i bloggen så småningom kan jag tro.

 

Salzas andra tävlingsår... år 2008

Ja, nu kan jag sammanfatta Salzas andra tävlingsår, och även det blev framgångsrikt. Visserligen är året inte slut ännu (mitten av oktober) men det blir inga fler tävlingar för oss i år. 

Som ni kan se här nedanför så har Salza nu även tagit LP3, och det är jag jättenöjd med.  Det skulle varit kul att testa elitklassen innan vintern kommer, men hon är inte klar för det ännu. 

Målsättningen när det gäller lydnadsproven är att starta i elit nästa säsong, och det så fort det finns möjlighet, men det dröjer nog tyvärr till april skulle jag gissa... 

Men hon är fortfarande bara 2½ år, så vi har ju tiden för oss. 

Förutom att tävla lydnad har vi också bevistat en utställning... eller deltagit i en utställning kanske det heter. Och jag fick ta mig ordentligt i kragen för att verkligen göra det jag föresatt mig...  ställa ut Salza alltså. Det var snubblande nära att jag skulle stannat hemma när den dagen kom.... utställningar är definitivt inte min grej. 

Men hon fick sitt 1.a pris i öppen klass, och hon placerade sig på reservplats (av 10 hundar) i konkurrensen, så jag är jättenöjd även med det! 

Och nu som avslutning på säsongen, och året, har hon också blivit mentalbeskriven. Skönt att äntligen ha det gjort, och hon gjorde ett bra MH tycker jag.

Så nu finns det inga hinder för oss att tävla lägre klass... och det ska vi göra nästa år... det ska verkligen bli kul! Hoppas bara att vi inte blir bortlottad från varenda tävling... 

Vi kommer i alla fall att ha fullt upp under vintern (och den är lång här uppe) när vi ska både finslipa på elitlydnads-momenten och träna in lägreklass-momenten. 

Men kul ska det bli.... 

 

31 augusti 2008
gjorde vi vår sista klass 3-tävling. 
Sedan 26 april har vi tävlat 6 ggr i klass 3, erövrat 5 klassvinster, fyra 1:a pris och två 2:a pris. 

10 augusti 2008
Salza erövrade sitt tredje 1:a pris i lydnadsklass 3 och därmed också LP3. 

26 april 2008
Första tävlingen i  lydnadsklass 3 och Salza slår till med ett 1:a pris och 291 poäng.

 

Vi började år 2008 med att 
Salza på SSRK Sundsvallssektions årsmöte 9/2-08 tilldelades
Attigårdens Hederspris för sektionens bästa lydnadshund 2007.

 

Nu kan vi sammanfatta Salzas första tävlingsår.. år 2007.

Första tävlingen i lydnadsklass I var den 21/4,
och den 19/8 avslutade vi lydnadstävlandet, då i klass II. 

Hon har på 7 tävlingar erövrat sex förstapris, därav fem klassvinster och en andraplacering... och en tävling bröt vi.

På fyra månader har hon erövrat både LPI och LPII...  
hon är kanonduktig den lilla Flygmyran. 

Och sedan, drygt 1 månad senare blir hon uppflyttad till lägre klass med sina otroliga 306 poäng... 

Den 6/6 tog hon sitt fjärde 1:a pris i öppenklass på viltspårprov (ett ordinarie prov), och erövrade i och med det titeln Svensk Viltspårchampion 

Och om en dryg vecka fyller hon 18 månader.... 
 jisses vilken duktig hund jag har!  

 

Svensk Viltspårchampion 6/6 2007 14 månader gammal

 

Salza är ett charmknippe av stora mått med ständigt full fart på gasreglaget. 
Men ändå ovanligt samlad för att vara så ung, och oerhört lyhörd, och så lättlärd så man häpnar. 

Endast 10 veckor gammal gick hon sitt första spår, och det gick galant.

Hon är en pärla, den lilla tjejen. Hoppas att jag kan utveckla hennes talanger på rätt sätt.....