NW1  TSM  Sundsvall 5 juni 2022

TSM (Tävling Samtliga Moment) är ju sök inomhus, utomhus, fordon och behållare. Vi hade ett hyfsat tidigt startnummer så vi väntade inte så länge på vår tur. Och vi började med fordonsöket, ett sök där vi på grund av en klantig matte misslyckats dagen innan. Mattes målsättning denna dagen var att hålla käften och att försöka lita på hunden... vilket visade sig vara liiite besvärligt.

Fordonsöket gick i alla fall kanonbra. Det bestod av en släpvagn och en fyrhjuling med ett påkopplat släp av något slag. Ynk tog upp doften direkt, gick direkt fram till ena långsidan av släpvagnen, snusade lite och drog sedan runt vagnen för att sedan göra en snygg markering på andra långsidan av släpet. Och det var så rätt det kunde bli, dessutom vann vi sedan det söket på snabbaste tiden.

Nästa sök var utomhussöket och det gick inte lika smidigt. Matte hade ju bestämt sig för att inte lägga sig i utan låta Ynk sköta det hela, men det var svårt på det söket. Det fanns något på marken som han var väldigt intresserad av. Inte vet jag om någon hund före oss kissat där, eller om det var något annat, men han var väldigt intresserad av att undersöka marken på ett visst område.

I alla fall så såg jag ett visst intresse vid en stor blomkruka, men han markerade inte utan gick vidare. Så småningom, när han kollat runt en hel del så gick han tillbaka till blomkrukan och gjorde en fin markering där. Så mycket tid bortslösad, men det viktiga var ju att han markerade inom den godkända tiden och det gjorde han. Placering 15/20.

Sedan gick vi inomhus för att göra behållarsöket. 30 kartonger placerade i ett rum med bord och stolar runt omkring. Han ville gärna kolla på de där borden och stolarna också, men kollade av kartongerna så där i förbifarten och lyckade snubbla över den rätta. Placering 5/20 blev det där.

I rummet bredvid var inomhussöket. Där fanns massor av  väggarna, hyllor och påsar och bord och stolar och bänkar och allt tänkbart. Plus en hög barnstol som visade sig vara oerhört intressant  för en liten Ynk. Han fick söka lös här och han fastnade ganska direkt på barnstolen. Den underöskte han grundligt och var oerhört intresserad av några stora leksakskulorna som fanns fram på stolen, kanske kletiga barnfingrar satt lockande avtryck där, vem vet.

Jag fick locka bort honom därifrån och han vimsade runt lite häroch där i rummet och kollade både det ena och det andra, men ingen markering. Han gick tillbaka till barnstolen och undersökt än en gång de där lekgrejorna, men gjorde ingen markering och konstigt nog så lyckades jag vara tyst. Rätt som det var så släppte han barnstolen, tassade iväg till ena hörnet av dummet där det stod två stolar staplade på varandra, och där gjorde han en markering... vilket visade sig vara helt rätt.  Placering 13/20.

Han slösar alltid bort en massa tid på att undersöka allting väldigt noga. Han är en oerhört nyfiken hund och det är naturligtvis spännande med alla dofter och alla prylar som finns överallt. Och det gör inte så mycket, bara han håller sig inom den godkända tiden. Jag är inte så noga med placeringarna, eller att vinna, jag vill bara att han klarar alla söken och får sitt diplom. Då är jag jättenöjd...

Och på den här tävlingen tog han sitt tredje diplom för i år så nu kan han titulera sig NW1 Kvistagrans Ynk von Jämmerlund.