28 januari 2011 --  Nystart för Salzas träningsdagbok.

En träningsdagbok där vi petar i småsaker och detaljer, främst i elitlydnaden.
 Vi försöker med andra ord rätta till sånt som jag har slarvat med tidigare 


Tänkt endast som hjälp för mattes dåliga minne...
med senaste nytt överst.

 

 

16 juni
Nej, det blir inte nåt av... lika bra att erkänna det. Visst tränar vi lite då och då, men inte på "allvar" direkt. Och det är inget att skriva om heller.... så den blev kort den här dagboken... men nu avslutas den i alla fall. 

 

12 februari
Träning inomhus hemma

Hålla vittringsapporten stilla. Ger snart upp tror jag. Fast jag ska först prova ett råd som jag fick av en träningskompis, men då måste vi vara utomhus. Men verkar det inte funka så skiter jag i det... då får vi nöja oss med den där 8:an på det momentet. Fast.. det är ju lite för många 8:or i vårt program förstås  :(   det var ju det vi skulle ändra på. 

Fjärrdirigering. Tja... ibland går det bra och ibland går det mindre bra.... vet inte riktigt hur jag ska få till det heller...   :(

Cirkuskonster däremot, det är vi bra på... tror jag   :)   Började ju igår med att lära Salza att stå med tassarna uppe på en grej och så förflytta bakkroppen runt, med framtassarna kvar på den där grejen alltså. Och vet ni... hon börjar redan fatta....  fast hon klarar inte hela varvet runt ännu, men en bit i alla fall. Hon snappar upp saker och ting supersnabbt den tjejen...  och det är, som jag tidigare sagt, inte alltid till fördel. 

Med cirkuskonster är det alltid en fördel, men med "vanliga" tävlingslydnadsmoment är det en klar nackdel om man inte lyckas få till det rätt redan från början.  Men det är ju kul när i alla fall nåt går himlans bra....  

 

10 februari 
Inställd träning

Jodå, vi skulle tränat ikväll igen, med andra träningskompisar, men det är snöstorm ute och det har kommit drygt 1 dm nysnö så vi har ställt in. Synd... nu när vi var lite taggade.... 

 

9 februari
Utomhusträning

Tränade med tre andra elitekipage, men vi tränade en i taget och lite olika grejor allihop, inga gruppmoment. Jag ville mest bara påminna Salza om att det är så himla kul att träna, men det kom hon ihåg utan min hjälp. 

Det var ganska så lång väntan för henne, så när det var dags så var hon sprickfärdig och i höjd med mitt hårfäste ungefär. 

Men trots det så funkar hon ju den lilla skruttan.  Lite fritt följ fram till det ställe där jag sedan tänkte skicka henne till konen och sedan rutan. Det fria följet var förstås mest hoppsan skuttsan, men hon höll kollen trots allt, satte sig när jag stannade och höll hyfsad kontakt trots att  hon var så uppskruvad och togs direkt ur bilen.

Framme vid startpunken för rutan-momentet var det full rulle till konen, och ännu mer full rulle till rutan. Pang i backen på mitt ligg-kommando, och så vitt jag vet en bra inkallning... fast hon hade sån fart, och det var ju snö och halt, så hon fick inte stopp förrän ett par meter framför mig. Men hon vände blixtsnabbt tillbaka till min sida. 

Sen skickade jag henne från konen till rutan, och då hamnade hon på den främre linjen. Så jag gick ännu lite närmare och skickade henne en gång till och kastade samtidigt bollen ut på andra sidan av rutan.

Rutan är ju det moment som hon är absolut säkrast på, MEN jag får inte förledas att träna det tävlingsmässigt alltför ofta. Jag har byggt upp det momentet med bollen och full fart, och det är så det fortfarande ska tränas. Läggandet och inkallningen kan vi träna i andra sammanhang. 

Sen gjorde vi en dirigeringsapportering, och där hände nåt mysko. Hon tänkte strunta i konen och siktade in sig direkt på apporten, varvid jag hojtade NEJ. Det är ju inget ovanligt när vi tränar det momentet, i början var det ju ett evigt NEJ-ande..... Och oavsett vad vi tränar, blir det fel så säger jag NEJ och gör om. Men igår blev hon illa berörd på något vis. Det var lite struligt att få henne till konen sedan, och när hon sprang dit så var tempot lågt. 

Men rätt apport tog hon, och bra tempo tillbaka hade hon, men då lockade jag med bollen förstås. Fast jag tycker det känns som att vi börjar få ordning på det där med att hon vill trava tillbaka med apporten. 

Hopp-apport med metallapport funkade också bra. Men hon håller metallen väldigt löst, den skallrar mot tänderna på henne. Tror inte att jag kan göra något åt det.... och tänker nog inte bry mig heller tror jag. 

Sen tänkte jag egentligen inte göra något mer för då hade vi gjort de moment som hon tycker är allra roligast. Tänkte att det var en bra början på utomhusträningen...

Men så föll jag för frestelsen att testa inkallande med ställande. Jag inbillar mig ju att ställandet har blivit hyfsat bra där.... bara av sig självt på nåt vis. Men hon hade lite dåligt tempo i själva starten så jag gjorde två raka inkallningar... och sen när hon hade hyfsad hög fart på tredje försöket, då ställde jag henne ganska så nära mig. Och i mina ögon var det ett helt Ok stannande... men jag är ju så himla partisk förstås  ;) 

Och sen gjorde vi inget mer..... men nog kommer hon ihåg momenten alltid. Och kul hade hon... och jag.... och det är ju faktiskt huvudsaken. Den där finslipningen av allt slarv får vi väl ta tag i så småningom förstås, men, men....  att ha kul är som sagt huvudsaken. 

6 februari
Hålla vittringsapporten

Idag var det mycket slarv... vete sjutton om det går att rätta till det som redan har blivit så fel. 

 

5 februari
Luktdiskriminering

Måste nog läsa på lite mer där. Har en känsla av att jag inte vet vad jag gör. 

Hålla vittringsapporten

Tja...  går som tidigare ungefär. Kommer att bli problem när hon ska hämta den på avstånd och springa med den. Träningen gör henne lite osäker, vilket säkert resulterar i att jag får problem med tempot in. 

Fjärrdirigering

Som tidigare. Vi nöter på med stå-ligg framför allt... svårt. 

 

3 februari
Fjärrdirigering

Idag körde vi bara stå och ligg, med tyngdpunkten på att hon ska lägga sig utan att flytta sig framåt. Egentligen vet jag nog inte riktigt hur jag ska göra den övningen heller...  Hon har ju sitt eget rörelsemönster och inte sjuttan kan man förändra det när hon är snart 5 år??? Usch... klurigt det här... 

Hålla vittringsapporten stilla.

Nu har vi inte tränat det på ett par dagar, och vips så var tugget där igen.  Eller.. det är egentligen inget tugg, hon bara flyttar omkring pinnen i munnen. Vete sjutton om jag mäktar med det att förändra det där.... 

 

1 februari
Doftdiskriminering

Tänkte försöka mig på doftdiskriminering med hjälp av glasburkar där hon ska markera den burk som har ett visst innehåll. Men insåg att jag är alltför osäker på hur man egentligen ska börja, så jag avvaktar och inhämtar lite kunskap där först. 

 

31 januari
Fjärrdirigering

Tja.. alla ställningar förutom från stå till ligg verkar sitta ganska så bra nu. Men det är det där med fel teknik just vid dom skiftena... 

Hålla vittringsapporten stilla

Tja kan man säga här också. Nära intill går bra nu, och hämta upp från golvet framför mina fötter går också bra. Värre blev det när jag la apporten i bortre änden av hallen... några meter att springa då, och då började hon genast flytta runt pinnen i munnen. Får nog var noga med att öka avståndet sakta, en liten bit i taget bara och så inte förlänga avståndet förrän hon är helt säker. Inte så konstigt att hon lätt  återfaller i ett beteende som hon fått hålla på med i flera år.... 

Kryp med låg rumpa

Krypet i sig är hyfsat bra, tekniken alltså, men ibland har hon en tendens att bli för hög med rumpan. Hon blir ivrig och därmed slarvig... här som i så många andra moment. 

Använde sånt där bacongodis vid krypet och det var lite för smaskigt tydligen. Måste tänka på vilket godis jag använder, ofta kan det bli alltför gott och då blir hon alltför ivrig. 

 

30 januari
Fjärrdirigering i sovrummet.

Enbart Frolic-godis idag och då gick det bättre. Problemet är från stående till liggande, men idag funkade det också. Men jag står på bara ca 3-4 m ifrån henne, just bara för att kunna se att hon rör sig på rätt sätt vid skiftena.

Hämta och hålla vittringsappporten helt stilla i munnen.

Problemet är att hon flyttar runt apporten i munnen. Slarvar vid upptaget, slarvar på invägen, slarvar när hon sitter vid min sida med den i munnen.

Nu har vi börjat med att hon tar den från min hand och ska hålla helt stilla. Klickerbelönar när hon hållit helt stilla en stund. Tanken är att dra ut på tiden successivt...

Hon får även ta upp den från golvet, och får inte byta tag utan måste hålla den stilla sedan hon tagit upp den. Klickerbelönar även där.

Ska även testa att hon får gå några meter för att ta upp den. Men då är det svårare att se att hon verkligen håller den helt stilla i munnen...

 

29 januari
Hämta saker (diskrimineringsövning)

Gjorde en video där Salza hämtar några olika saker (vovven, mina skor, ormen och handduken). Gick kanonbra på första försöket!

 

28 januari
Fjärrdirigering hemma i sovrummet.

Inte alls bra. Alldeles för gott godis (kycklinghjärta). Hon var okoncentrerad och enbart fixerad vid godiset. Fel att använda sånt godis, pyttesmå bitar av Frolic är tillräckligt i det momentet.

 

 

 

räknare
Kul att du kikade in!