KÖP ALDRIG EN NY SOFFA…Soffhundar

om du har hundar som brukar få ligga i möblerna!

För många år sedan inköptes en snygg, stor, fin hörnsoffa till familjen. Denna soffa har sedan använts i alla tänkbara sammanhang. Där har sonen + hundar härjat i över 10 år, vi har spillt allt tänkbart (även otänkbart!) i den och varje dag har vi slängt oss ner i soffan för att få vår dagliga dos av tv-tittande, hundar har hoppat upp och ned, lekt i den och i obevakade ögonblick även legat där och gnagt på saftiga ben. Den katt som fanns i familjen för ett antal år sedan passade på att slipa klorna på baksidan av soffan, och för all del lite grann även på armstöden. Kaninerna har hoppat omkring i den och ibland haft racertävling på ryggstödet. Den har använts som sjukbädd när sängen känts för varm och långtråkig och den är utan tvivel husets mest använda möbel.

Teddy myser i gamla goa soffanOch dessutom måste det ha varit världens bästa kvalité på detta sofftyg, för dom flesta äventyr har inte lämnat några direkta spår efter sig, till och med hundhåren har på något mystiskt sätt försvunnit. Bekanta har under årens lopp förundrat sig över att soffan fortfarande hängt med, och dessutom sett förhållandevis fräsch ut, men så nu under våren hände det!Även katten gillade soffan

Nästan från en dag till en annan "tog soffan slut"! En morgon när jag såg mig omkring i mitt vardagsrum såg jag en stor lortig, halvtrasig soffa som borde ha sin plats på stans soptipp. När hände detta? Ena dan var soffan helt normal, lite sliten men ändock fräsch och godtagbar, nästa dag helt uttjänt. Nu var det alltså dags att ta farväl, men vad skulle vi ersätta den med, tro?

Nu började en vild jakt i ortens möbelaffärer. Visst fanns det soffor, massor med soffor, men ingen som passade hos oss. Hos oss finns det en son som fortfarande vräker sig i soffan och kräver stor plats, två hundar som är vana att ha soffan som tummelplats, och så jag då, som vill sitta bra och bekvämt. Ni kan tänka er att det var nästan ett omöjligt företag att hitta en soffa som tillfredsställde allas önskemål. Och Mysigt i soffan dessutom till ett mycket moderat pris!

Efter mycket letande och många mils bilåkande hittade jag en liten trevlig soffgrupp där både färg och fason verkade passa, den var dessutom skön att sitta i (vilket faktiskt inte alla soffor är!) och priset var helt OK. Sagt och gjort, soffgruppen som bestod av soffa och två fåtöljer inköptes och fraktades hem. Gamla soffan demolerades med hjälp av sonen, lastades in i bilen och kördes till soptippen och nya soffan ställdes på plats.

Så fint det blev! Och så annorlunda rummet blev när hörnsoffan ersattes med soffa och fåtöljer. En smärre ommöblering krävdes, men resultatet blev bra. Nöjd och belåten efter allt jobb med soffbytet slog jag mig ner i den ena fåtöljen för att njuta, men då bröt stora kaoset ut!

Två vilsna hundar hoppade upp i soffan, ner igen, upp i en fåtölj, ner igen, upp i soffan igen, ner igen, upp i en fåtölj igen, ner därifrån, försökte hoppa upp i mitt knä i fåtöljen, ramlade ner, upp i soffan igen o.s.v. Stor kalabalik och definitivt ingen avkoppling och vila för mig.Lurvas o Samson i soffan

Jag insåg att hundarna kände sig vilsna när hörnsoffan var borta, dessutom var dom vana vid att jag satt i soffan där dom kunde krypa intill mig och gosa när andan föll på. Nu satt jag utom räckhåll i en fåtölj och det var inte bra ur deras synpunkt. Problemet löstes för stunden genom att jag flyttade mig till soffan där de kunde rå om mig på vanligt vis, men fåtöljen var faktiskt snäppet skönare och det var där jag ville sitta. Nåväl, dom vänjer sig väl, tänkte jag optimistiskt. Tänk att man aldrig lär sig….

Våra kvällar präglas numera av ett smärre kaos. Hundarna kan fortfarande inte, efter drygt en månad, finna sig till ro med dom nya möblerna. Det är en evig, ändlös vandring mellan fåtölj, soffa, golv, fåtölj, soffa, golv o.s.v. hemma hos oss numera. Ingen liggplats tycks passa, och om den ena hunden skulle hitta en plats som duger för stunden, så tassar den andre omkring och försöker rastlöst att hitta en bra liggplats åt sig. Jag sitter envist kvar i min fåtölj och väntar på att dom skall anpassa sig, men frågan är vem som ger upp först. Upptäcker ofta att jag istället för att sitta i mina nya, fina möbler i vardagsrummet sätter mig framför datorn i köket, för då kurar hundarna ihop sig i sina sängar och sover. Kan man kanske flytta sköna tv-fåtöljen till datorarbetsplatsen i köket, eller?

Ett råd i alla fall, till er som tänker köpa ny soffa. Köp en exakt likadan som den ni hade, endast då får både ni och era hundar ro!